Petra ukázala už první den Fed Cupu svou sílu a nedovolila Jarmile Gajdošové žádné překvapení a druhý bod, který přidala Lucka Šafářová proti světové devítce Samanthě Stosurové vzal Australankám definitivně vítr z plachet.

V uplynulých týdnech také došlo k oznámení změn v kalendáři turnajů WTA pro letošní a zejména příští rok. Trend je jasný a zcela zřetelný, ekonomická síla zejména Číny, ale i jižní Ameriky se začíná silně projevovat i do tenisu.

WTA vytvořila novou kategorii turnajů s dotací 150 tisíc USD a zatím tuto licenci získalo pět turnajů z nich 4 v Číně. Ke stávajícím turnajům jako je supersérie v Beijingu a další se přidal nově vzniklý velký turnaj v Šenzenu a pak dva velké přesuny.

Turnaj z Kuala Lumpur se stěhuje do Hong Kongu a na závěr pro mě osobně obrovské překvapení, kdy po třiceti letech končí Japan Open a turnaj s dotací přes dva miliony dolarů se přesouvá do rodiště čínské tenisové super Star Li-Na do města Wu-han.

Celkově tak v roce 2014 pokud bude nějaká hráčka chtít může strávit téměř jednu třetinu tenisové sezóny v Číně a to už je pořádná porce. Je zcela evidentní , že s tímto rozmachem přijde i nárůst počtu kvalitních čínských hráček. Mě moc mrzí, že u nás i přes velké množství českých hráček ve stovce nejlepších nemáme žádný turnaj kategorie WTA.