Je pravdou, že i míčky prodělaly za posledních pár let určitý vývoj. Výrobci na základě dlouhodobého trendu a snaze o zpomalení hry se tomu snaží přizpůsobit.

Typ míče a značka, se kterým se bude hrát ten či onen turnaj, záleží na pořadatelích. V současném tenise dominují zhruba  tři značky míčů, s nimiž se odehraje většina turnajů, ale každá značka má různé typy.

S jiným se hraje na antuce, jiným na betonu či trávě. Pro nás hráče je největší, a tudíž i nejpodstatnější rozdíl v jejich rychlosti. Ta je dána zejména natlakováním (tvrdostí), váhou, ale i kvalitou té vrchní vrstvy.

Každý hráč má díky stylu své hry oblíbené a méně oblíbené míče. Já, protože preferuji útočný tenis, potřebuji míče co nejrychlejší. Přesto, že je v zápase měníte každých sedm, respektive devět gamů, tak mezi tím samým míčem, s nímž začínáte první gam a pak s ním hrajete sedmý, už je velký rozdíl.

Musíte tomu i takticky přizpůsobit hru. Míč se postupně takzvaně rozchlupatí a ztrácí svou rychlost. Prostě není míč jako míč.